Siedem błędów popełnianych przy nawożeniu siarką
Błąd 1
Wszystkie formy siarki w nawozach mają działanie zakwaszające glebę.
Tylko elementarna siarka jest rozkładana przez bakterie glebowe do jonu siarczanowego. Podczas tego procesu powstaje kwas siarkowy.
Błąd 2
Nawozy z jonem siarczanowym zawsze zakwaszają glebę.
Sole neutralne, takie jak siarczan magnezu czy potasu, nie mogą mieć działania zakwaszającego, ponieważ nie zawierają jonów wodoru. W przypadku siarczanu amonu jon amonowy wprowadza do gleby cztery jony wodoru. Te posiadające silne działanie zakwaszające jony zostają uwolnione przy przekształceniu w grupę azotanową. Sama część siarczanowa jest neutralna.
Błąd 3
Zakwaszanie gleby uwalnia składniki pokarmowe.
Rośliny uprawne wymagają optymalnej wartości pH. W zakwaszonych glebach zatrzymywane są składniki pokarmowe. Przysłowie: „Wapno bogaci ojców, ale zubaża synów” jest charakterystyczne dla mobilizacji składników pokarmowych za pomocą wapnia bez fachowego nawożenia mineralnego, ale nie dla zrównoważonej uprawy roli.
Błąd 4
Nawożenie siarką elementarną obniża wartość pH w glebach wapiennych.
Gleby o wartościach pH powyżej 7 zawierają wolny wapń i są zawsze problematyczne dla wzrostu roślin. Pomimo silnie zakwaszającego działania dostarczona z nawozem siarka elementarna nie może obniżyć wartości pH takich gleb. Powstały kwas siarkowy ulega natychmiastowej neutralizacji pod wpływem wapnia i przekształca się w gips.
Szczególne działanie posiada tutaj azot amonowy. On również nie jest w stanie obniżyć wartości pH gleby wapiennej, ale rośliny wchłoną azot amonowy, wydzielając kwasy przez korzenie. Poprawi to dostępność składników pokarmowych w bezpośrednim pobliżu korzeni. Oba te efekty są z gruntu różne. Wartości pH w glebach zawierających wolny wapń nie da się obniżyć ani siarką elementarną ani azotem amonowym.
Błąd 5
Siarczan jest wymywany z gleby, musi więc być stale uzupełniany przez nawożenie.
W ciepłych porach roku parowanie jest wyższe niż opady. Inaczej niż w zimie prąd wody jest więc skierowany z góry w dół. Dlatego też przy zgodnym z potrzebami nawożeniu siarka nie zostanie wymyta, lecz wykorzystana w procesie wzrostu roślin. Siarka nie jest dla roślin dobrem luksusowym, a zatem jednorazowe nawożenie siarką w okresie wiosennym zapewni właściwą podaż tego składnika aż do jesieni.
Błąd 6
Jesienne nawożenie siarką elementarną zapobiega wymywaniu siarczanów z gleby w okresie zimowym.
Siarka elementarna zasadniczo nie rozpuszcza się w wodzie. Siarczan powstały jeszcze jesienią z siarki elementarnej przemieszcza się podobnie jak siarczan pochodzący z innych nawozów. Wiosną przemiana bakteryjna siarki elementarnej w siarczan trwa bardzo długo, a więc na początku wegetacji siarczan nie jest jeszcze dostępny dla roślin ozimych. Dotyczy to również siarki z substancji organicznych.
Błąd 7
Nadmierna podaż siarki nie ma wpływu na wzrost roślin.
Siarczan dostarczany glebie w dawkach przekraczających ilość odebraną glebie przez rośliny nie wykazał żadnych antagonistycznych skutków na inne składniki pokarmowe. Siarka elementarna ma natomiast działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Ta właściwość siarki jest celowo wykorzystywana w opryskach dolistnych. W przeciwieństwie do siarczanu większe ilości siarki elementarnej mają szkodliwy wpływ na mikroorganizmy glebowe. Czy chciałbyś nawozić rośliny środkiem do dezynfekcji?
Wniosek
Najbardziej wartościową formą siarki w odżywianiu roślin jest siarka siarczanowa. Ma ona nie tylko neutralną wartość pH, lecz również dostarcza potasu lub magnezu w rozpuszczalnej w wodzie i szybko dostępnej dla roślin formie.
O firmie
Firma AGROAS założona w 1992 r., lider rynku działający w branży kompleksowego zaopatrzenia rolnictwa i obrotu płodami rolnymi, jest jedną z najszybciej rozwijających się firm w regionie. Zasięgiem działania obejmuje Polskę południowo-zachodnią. Zatrudnia blisko 300 pracowników.
Kategorie
Tagi