Odmiany pszenicy - jaką wybrać?

Pszenica i jej odmiany, a szczególnie pszenica ozima, to wciąż najpopularniejszy w uprawie gatunek zboża, mimo że jest jednocześnie jedną z najbardziej wymagających roślin w prowadzeniu. Na wysoki plon pszenicy ma wpływ niezliczona ilość elementów środowiskowych, klimatycznych, glebowych i innych. Jednym z ważniejszych czynników decydujących o wysokości plonów jest odpowiedni dobór i jakość nasion, dlatego też warto od początku postawić na wysokiej jakości kwalifikowany materiał siewny. Podobnie jak w przypadku innych nasion, tak i pszenica kwalifikowana ma dużo wyższą siłę kiełkowania niż materiał siewny produkowany we własnym zakresie. Odmiany pszenicy kwalifikowanej są silne genetycznie, mniej podatne na choroby, szkodniki i zmienne warunki atmosferyczne. Warto zatem przed podjęciem decyzji o zakupie odpowiedniego gatunku dowiedzieć się, jakie są odmiany pszenicy i na co zwracać uwagę przy wyborze - unikniemy wówczas strat i powstawania pustych miejsc na plantacji.

Odmiany pszenicy - charakterystyka

Podstawowy podział odmian pszenicy zależy od przeznaczenia ziarna. Wybierając pszenice do zasiewu, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, jak jakość gleby, odporność na warunki klimatyczne oraz choroby. Pszenicę, podobnie jak inne gatunki zboża w Polsce, możemy podzielić na jarą i ozimą. Wybór odpowiedniej odmiany w dużej mierze zależy od klimatu oraz prognozowanych warunków pogodowych w zimie. Pszenica ozima wysiewana jest jesienią - w okresie zimy przechodzi proces jarowizacji i dalszy jej rozwój odbywa się wiosną. Odmiany jare wysiewane są wczesną wiosną i nie potrzebują procesu jarowizacji do tego, aby wydać plon ziarna. Jare odmiany pszenicy występują w mniejszości - głównie mamy do czynienia z odmianami ozimymi. Odmiany pszenicy ozimej, ze względu na jakość ziarna dzieli się na grupy jakości:

  • E – pszenica elitarna,
  • A – pszenica jakościowa,
  • B – pszenica jakościowa chlebowa,
  • C – pszenica paszowa oraz inne pszenice nie zakwalifikowane do pozostałych grup,
  • C/K – pszenica na ciastka.

Najczęściej stosowane do upraw są pszenice z grupy A i B, szczególnie jednak polecana jest odmiana E jako gatunki o najlepszych parametrach jakościowych.

Pszenica ozima - co musisz o niej wiedzieć?

Pszenica ozima jest w Polsce jedną z najważniejszych i najbardziej popularnych roślin uprawnych. Występuje w wielu odmianach, co pozwala na wybór optymalnego gatunku, dostosowanego do potrzeb potrzeb każdego rolnika. Zanim jednak zdecydujesz się na wybór odpowiedniego gatunku, warto poznać wymagania tego zboża i warunki, jakich potrzebuje do uprawy. Na co zwracać uwagę wybierając odmianę pszenicy ozimej?

  • Wymagania glebowe - pszenica ozima jest pod tym względem dość wymagająca, ma jednak sporą tolerancję jeśli chodzi o jakość gleby. Najlepsze plony osiąga się na podłożach zasobnych w próchnicę i zdolnych do akumulacji wody;
  • odczyn gleby - pszenica ozima najlepiej rośnie w glebach o odczynie pH 5,5 – 7,5. W przypadku pH niższego niż 5,5 należy stosować wapnowanie podłoża;
  • prawidłowe nawożenie - wpływa korzystnie między innymi na formowanie pędów i korzeni, rozwój kłosów czy liczbę ziaren w kłosie; znajomość zawartości składników w glebie i odpowiednie jej nawożenie będzie miało kluczowy wpływ na uzyskanie wysokiej jakości plonu;
  • przedplony i termin siewu - najlepsze jako przedplony są rośliny bobowate drobno- i grubonasienne, rzepak, buraki cukrowe i ziemniaki; jeśli chcesz zasiać pszenicę ozimą tuż po zbiorach kukurydzy czy buraka, należy wybrać odmiany przystosowane do bardzo późnego siewu;
  • wybór właściwej odmiany pszenicy - przy wyborze odmiany pszenicy warto zwrócić uwagę na czynniki, które będą miały wpływ na wielkość przyszłego plonu, jak zimotrwałość odmiany, region uprawy czy podatność na choroby.

Odmiany pszenicy - jaką wybrać do uprawy?

Stając przed wyborem materiału siewnego, warto dowiedzieć się, na co zwracać uwagę przy wyborze odmiany pszenicy. Czym należy się kierować wybierając odmianę pszenicy do siewu? Oprócz wyboru odpowiedniej grupy jakościowej pszenicy kwalifikowanej trzeba brać pod uwagę terminy siewu i rozwoju, zimotrwałość, podatność na choroby pszenicy ozimej czy odporność na wyleganie. Dopiero uwzględnienie wszystkich tych czynników pozwoli na dobór odmiany pszenicy, która będzie pewnie rosła i obficie plonowała. Spośród wielu odmian materiału siewnego polecamy odmiany pszenicy kwalifikowanej takie jak:

Na koniec warto pamiętać, że sukces w uprawie pszenicy zależy od wielu czynników, z których na większość możemy mieć wpływ. Poza zasięgiem kontroli człowieka zawsze stoją warunki pogodowe - ich skutki można jednak złagodzić stosując odpowiednią agrotechnikę i dobór poszczególnych odmian.

O firmie

Firma AGROAS założona w 1992 r., lider rynku działający w branży kompleksowego zaopatrzenia rolnictwa i obrotu płodami rolnymi, jest jedną z najszybciej rozwijających się firm w regionie. Zasięgiem działania obejmuje Polskę południowo-zachodnią. Zatrudnia blisko 300 pracowników.

Archiwum

Tagi

Polityka prywatności

Aby zapewnić prawidłowe działanie i wygląd niniejszego serwisu oraz aby go stale ulepszać, stosujemy takie technologie jak pliki cookie oraz usługi firm Adobe oraz Google. Ponieważ cenimy Twoją prywatność, prosimy o zgodę na wykorzystanie tych technologii.

Tylko niezbędne
Zgoda na wybrane
Zgoda na wszystkie