Mikrobiologia pozwala osiągnąć lepszą jakość i plony

Mikroorganizmy zawarte w preparatach Fundamental, Top Humus, Azofos wykazują wielokierunkowe działanie, prowadzące do uzyskania zdrowszych, lepiej odżywionych i wyżej plonujących roślin.

Ich pozytywny wpływ można obserwować już na etapie kiełkowania nasion/ziaren, stymulują również intensywniejszy rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększają tempo fotosyntezy. Silniejszy system korzeniowy oraz zdolność mikroorganizmów do rozpuszczania trudno dostępnych składników pokarmowych w glebie oraz szybszy rozkład resztek pożniwnych (i uwolnienie z nich składników pokarmowych) skutkują zdecydowanie lepszym odżywieniem roślin. Pola o wysokiej kulturze utożsamiane są przede wszystkim z  wysoką zasobnością podstawowych składników pokarmowych (N, P, K, Mg), małą liczbą nasion chwastów (glebowy bank nasion) i uregulowanymi stosunkami wodno-powietrznymi. Niewielu rolników zdaje sobie sprawę, że kluczowym czynnikiem decydującym o produktywności gleb jest również liczebność patogenicznych zarodników.

Infekcja ze strony wielu sprawców chorób ma właśnie charakter odglebowy, więc zmniejszenie liczebności zarodników w glebie skutecznie obniży porażenie roślin podczas dalszej wegetacji. Mikroorganizmy wchodzące w skład Fundamental ograniczają liczebność m.in. mikrosklerocjów Verticillium, sprawców werticiliozy, która jest jedną z najuciążliwszych chorób występujących w uprawie rzepaku ozimego (mikrosklerocja tego patogena mogą przetrwać w glebie nawet kilkanaście lat). Warto podkreślić, że przeciwko tej chorobie nie ma skutecznych rozwiązań fungicydowych, więc możliwość ograniczenia liczebności mikrosklerocjów w glebie wraz z przedsiewną aplikacją Fundamental, Top Humus i Azofos jest nadzieją dla plantatorów rzepaku, którzy na przełomie czerwca i  lipca (w  okresie wysokich temperatur) obserwują zbyt wczesne zasychanie roślin i w efekcie zdrobnienie nasion oraz spadek jakości i plonu (typowy objaw werticliozy). 

Warto dodać, iż nie bez znaczenia jest także rozwój korzeni – bardziej rozbudowany, sięgający w niższe warstwy gleby pozwala przetrwać roślinie okresowe braki wody. Na podstawie prowadzonych obserwacji możemy stwierdzić, że aplikacja doglebowa produktów biologicznych w  technologii proponowanej przez nas pozwala osiągnąć każdy ze wspomnianych wcześniej efektów, tzn.: ograniczenie chorób, lepszą dostępność składników odżywczych, biostymulację roślin oraz poprawę parametrów gleby.

Trzeba też wiedzieć, że na zawartość tłuszczu w rzepaku ogromny wpływ mają zdrowotność i nawożenie roślin oraz ich tolerancja na warunki stresowe (coraz częściej pojawiające się susze w okresie zawiązywania łuszczyn i nalewania). Ponadto w ostatnim czasie procentowa zawartość tłuszczu w nasionach rzepaku ma coraz większy wpływ na cenę sprzedaży surowca. Spadek zawartości tłuszczu, który jest skorelowany z MTZ zebranych nasion, nawet tylko o 1% to już wymierna strata w uzyskanej cenie sprzedaży.

W uprawie zbóż bez wątpienia największe straty plonu powodowane są przez porażenie roślin przez wszelkiego rodzaju choroby fuzaryjne. Doglebowa aplikacja Fundamental wpływa na obniżenie liczebności zarodników Fusarium w glebie, co w efekcie pozwala utrzymać większą zdrowotność podstawy źdźbła, liści oraz kłosa (mniejsze ryzyko porażenia fuzaryjną zgorzelą podstawy źdźbła i korzeni, fuzariozą liści oraz kłosa). Mikroorganizmy zawarte w Fundamental ograniczają również szereg patogenów odpowiadających za wszelkiego rodzaju choroby powodujące zgnilizny korzeni. Wpływają także na stymulację grzybów pożytecznych (Trichoderma), ograniczających rozwój m.in. szarej pleśni i zgorzeli siewek.

Warto pamiętać, że najlepszy efekt ograniczania liczebności zarodników w glebie, poprawy parametrów gleby oraz biostymulacji zbóż uzyskuje się poprzez regularną (coroczną), doglebową aplikację technologii składającej się z: Fundamental, Top Humus i Azofos.

Technologia oparta na rozwiązaniach mikrobiologicznych obejmuje także zabiegi nalistne już w okresie jesiennej wegetacji (w rzepaku ozimym w fazie 4 oraz 6–7 liści, w  zbożach ozimych na początku fazy krzewienia). Aplikacja nalistna opiera się na połączeniu mikroorganizmów (Fundamental, Top Humus) oraz specjalnie przygotowanego wapnia (Fundamental Ca). Na powierzchni rośliny tworzy się mleczan wapnia, który hamuje aktywność enzymów grzybowych, utrudniając im wniknięcie do komórek roślinnych. Dodatkowo, mikroorganizmy zwiększają naturalną odporność roślin (produkują bakteriocyny i kwas octowy oraz indukują aktywność peroksydaz), a także stymulują rośliny do intensywniejszego rozwoju (wytwarzają naturalne hormony wzrostu).

O firmie

Firma AGROAS założona w 1992 r., lider rynku działający w branży kompleksowego zaopatrzenia rolnictwa i obrotu płodami rolnymi, jest jedną z najszybciej rozwijających się firm w regionie. Zasięgiem działania obejmuje Polskę południowo-zachodnią. Zatrudnia blisko 300 pracowników.

Archiwum

Tagi

Polityka prywatności

Aby zapewnić prawidłowe działanie i wygląd niniejszego serwisu oraz aby go stale ulepszać, stosujemy takie technologie jak pliki cookie oraz usługi firm Adobe oraz Google. Ponieważ cenimy Twoją prywatność, prosimy o zgodę na wykorzystanie tych technologii.

Tylko niezbędne
Zgoda na wybrane
Zgoda na wszystkie